Hej hå, hej hå, vi till vår gruva gå!

Söndag morgon kunde fått en bättre start. I tre timmar letade vi efter den lokala bussen till staden Wieliczka i duggregn. I samma ögonblick som vi väl gett upp letandet hittade vi som tur var den. Målet var nämligen den berömda saltgruvan i Wieliczka som började bryta bergssalt redan under 1200-talet.

DSCF9349DSCF9358 

Väl i Wieliczka fick vi ta oss 64 meter ner under mark. Nedstigandet nerför trätrapporna tycktes pågå i en evighet. Tittade man över räcket kunde man inte se trappornas slut. Besöket i underjorden var dock mödan värd. Gruvan var smyckad med saltstatyer lite varstans. Strök man handen längs med väggen var den fuktig av salt och i taket hängde små stalaktiter och samlingar av salt, som till utseenden påminde om blomkål.

DSCF9365DSCF9389

Turen nere i gruvan täckte endast en bråkdel av den ursprungliga gruvan, men vi måste ha gått i flera kilometer. Vi passerade många imponerande rum med högt i tak och olika utsmyckningar.

Kingakatedralen

Kingakatedralen var en favorit. Gillade det höga taket, de fina saltstatyerna och ljuskronorna med saltkristaller som hängde i taket.

Efter nästan 3 timmar och en klättring till 130 meter under mark var turen slut och det var dags att ta sig tillbaka till Krakow för middag (kanske salt blomkål?). Forts följer…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s