Staden med två sidor

Vi anlände tidigt på förmiddagen i Amsterdam efter en tröttsam resa från Helsingfors. Himlen var mulen och luften betydligt svalare än den vi var vana vid. Det var ganska skönt eftersom vi tänkte utforska Amsterdam till fots.

20140809-080019.jpg
Kl 14:15 tänkte vi följa med en guidad tur i staden och timmarna vi hade att fördriva spenderade vi bland annat i ett småmysigt område i Jordaan. Den delen av Jordaan kändes som Amsterdams Södermalm med pretentiösa butiker och kaféer.

20140809-080111.jpg
Efter lunch tog vi oss till Dam Square där den guidade turen skulle utgå från. Guiden förklarade att namnet ”Amsterdam” är en sammanslagning av ”Amstel” och ”Dam” som syftar till att staden är uppbyggd vid floden Amstel med hjälp av dammar. Bilden ovan visar byggnaden Napoleons bror valde som sitt slott när han blev kung över Nederländerna.

20140809-080148.jpg
Ett stenkast från Dam Square ligger Oude Kerk, Gamla kyrkan. Den kan tyckas ligga malplacerad då den är omgiven av det område där coffee shops ligger tätast och då kyrkan är granne med Red Light District. Vår guide förklarade dock att kyrkan, historiskt sett, sett en nytta med att ha ett område med prostituerade och även nyttjat det till att tjänat pengar genom att sälja förlåtelse till sjömän som hade besökt eller tänkte besöka Red Light District.

20140809-080208.jpg
Ett annat intressant stopp på turen var denna byggnad där VOC, Västindiska Kompaniet, hade sina högkvarter. VOC var, enligt guiden, ett av världens första internationella företag. De bedrev handel genom att fara med skepp till fjärran länder för att hämta hem bland annat kryddor att sälja. Eftersom den var en lång, farlig och kostsam resa gick flera investerare ihop så att en hel flotta kunde ge sig ut på havet för att hämta hem de värdefulla varorna. På så sätt minskade riskerna att gå bankrutt om ens skepp försvann och även risken att bli attackerad av pirater.

Amsterdam är känt för sina smala, lutande hus som ligger längs kanalerna. Anledningen till att de är så smala och höga är för att man förr skattade på huset beroende på hur brett huset var på framsidan. Vissa av huset blir därmed bredare på andra sidan. Eftersom huset är så smala är det svårt att bära in och ut möbler i husens smala trappor. Istället har husen krokar utstickande från taken som används för att fira upp/ner möblerna vid flytt. Lutningen på vissa hus beror på att husens grund är av trä och börjar förfalla. Lutningen går inte att åtgärda, däremot kan man stötta upp byggnaden så att det inte blir värre.

20140809-080344.jpg
Turen avslutades utanför Anne Franks hus. Kön för att komma in där var tre timmar lång så vi tänkte ta det en annan dag.

20140809-080425.jpg
Under turens slut hade det börjat regna så vi satte oss i en murrig bar i hopp om att kunna vänta ut regnet. Efter några öl fick vi ge upp. Vi stannade till vid en lucka och köpte pommes frites med mayonaise och sedan skyndade vi till hotellet för att sova ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s