Riokarnevalen 2015

Vår karnevalkväll började inte så bra. Först fick vi problem med kassaskåpet på hotellrummet. Det gick inte att öppna och biljetterna till paraden låg däri. Försenade av de händelsen försökte vi sedan få tag på en taxi till Sambodromen, vilket visade sig vara snudd på omöjligt just då. När vi väl äntligen hade fått tag på en taxi efter 30 minuter kom skyfallet. Väl framme vid Sambodromen köpte vi varsin regnkappa eftersom läktarna är under bar himmel. Första sambaskolan var sent ute så vi satt en timma i spöregnet och väntade på att det skulle börja. När det väl satte igång var det värt besväret och väntan. Den var en sån häftig upplevelse.

Varje sambaskola presenteras och fyrverkerier skjuts upp. Sedan äntrar slagverken, bateria, gatan tillsamman med deras sambadrottning, rainha do bateria. När de spelat en stund lämnar de vägen fri för själva paraden.

Viradouro

20150216-081105.jpg
Sambaskolan Viradouro inledde karnevalen för första ligan, där de bättre sambaskolorna deltar. Viradouro hade väldigt fantasirika och färgrika vagnar.

20150218-193036.jpg
Deras energi var imponerande med tanke på spöregnet.

Mangueira

20150218-193125.jpg
Mangueira var nästa skola på tur. Deras rainha do bateria hade en väldigt fin dräkt.

20150218-193229.jpg
Mangueiras vagnar var inte lika invecklade som Viradouros, men deras låt, enredo, var det mer energi in.

Mocidade

Mocidade, tredje sambaskolan i paraden, blev nog ändå min favorit. Det var inte många inslag med sambasteg, men de hade ordnat en riktigt cool show.

20150218-193733.jpg
Nazli var glad när det var Mocidades tur att äntra paradgatan.

20150218-194018.jpg
De två huvudena i denna vagn var fulla med folk och de roterade fram och tillbaka under refrängen av enredon så att de som satt i hängde upp och ner. Mådde lite illa när jag kollade på den.

20150219-175422.jpg
Dessa var så häftiga! Jag hade gärna velat vara en av dem. De stod på en vagn med flera berömda sevärdheter från världen runt, som Frihetsgudinnan och Big Ben, och deras hjälmar lyste upp då och då.

Efter tre parader kände vi oss alla tre väldigt blöta och trötta. Det var tre parader kvar att titta på med sambaskolorna Vila Isabel, Salgueiro och Grande Rio. Jag hade gärna sett de andra skolorna också, speciellt Salgueiro, men ingen av oss orkade vara kvar i ens en timma till. Därför blev det till att vinka till sig en taxi och fara till hotellet och sängen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s