Romantik 

Denna dag sken solen för första gången sedan vi kom till staden.

img_5748

Vi klädde på oss ytterkläderna och åt rostade mackor med sylt och ost i skuggan på balkongen.

Staden nedanför sken upp runt omkring oss. I horisonten kunde vi se St Peterskyrkan som vi tänkte promenera till under dagen. När vi hade dukat undan tog vi hissen ner och gick åt det håll Vatikanen låg.

Vi klättrade upp på en kulle som vi trodde att vi kunde gena över. Promenaden fortsatte in i en park förbi pampiga Villa Doria Pamphili.

Uppe bland trädkronorna tjattrade förrymda parakiter, ibland skymtade vi de gröngula fåglarna när de flög mellan träden.

Vi gick och gick. Förbi joggare, hundar med viftande svansar och en sjö med feta ankor i. Efter någon timme insåg vi att vi hade gått i en cirkel i vad som visade sig vara Roms största park. Vi lämnade parken från entrén och fortsatte vår kamp med att hitta till Vatikanen.

Två mödosamma timmar efter att vi lämnade lägenheten var vi äntligen framme. Vi åt en snabb lunch på McDonald’s, McItalia och kroketter med oliver och suspekt kött, för att orka med besöket i Vatikanen.

img_5697

Vi var inne i kyrkan och tittade på Pietá och gamla döda påvar. Jag kommer ihåg att jag sist var förundrad över hur högt i tak det var.

Vi såg även kyrkan uppifrån när vi klättrade upp mot kupolen. Trots högt stängsel kände jag lite svindel när jag tittade ner.

Jag hade glömt känslan av att klättra upp till kupolen. Trapporna mot toppen var smala, väggarna lutade och den sista etappen var en spiraltrappa där trappräcket var utbytt mot ett rep som man fick hålla i sig. Lite som ”Lustiga huset”.

Men utsikten var solig och vacker.

När vi kom ner från kupolen var klockan redan fyra på eftermiddagen. Vi bestämde oss för att besöka Sixtinska kapellet nästa gång vi är i Rom.

Vi fyllde våra sockerförråd med glass från ”Giolitti” som jag hade blivit tipsad om. Vi delade på en bägare med choklad, vilda körsbär och citron. Glassen var väldigt smakrik och så söt.

Med glassbägaren i hand passerade vi Piazza Navona.

I judiska kvarteren satte vi oss på en uteservering. Egentligen ville vi sitta i solen och sörpla på Aperol Spritz men solen hade hunnit gå ner. Däremot var uteserveringen i en intressant stadsdel där det fanns en del att se. Vi satt där en stund, sedan korsade vi floden för att ta oss ”hem”.

Kl 21 hade vi bokat bord på en restaurang i närheten av lägenheten. Medan vi väntade smuttade vi på varsitt glas rödvin på balkongen och Thomas rökte sin semestercigarr. Staden var svagt upplyst och även St Peterskyrkans kupol sken i horisonten. Då tog Thomas fram en förlovningsring ur sin kavajficka och friade. Efter att ha tvingat ner honom på knä svarade jag ”ja”.

Vi firade vår förlovning med ostron och bubbel på restaurangen.

En förlovningsmiddag kräver det lyxigaste på menyn. Vi unnade oss därför varsin pasta med vit tryffel. Servitören hyvlade en hel tryffel över pastan och trots att jag visste att jag behövde spara plats åt min nästa rätt så kunde jag inte sluta äta förrän tallriken var tom.

Som secondo piatto åt jag carpaccio med rucola och parmesan. Thomas åt saltimbocca. Eftersom jag redan var riktigt mätt kunde jag inte uppskatta min carpaccio, trots att den smakade väldigt gott. Åt hälften tills det tog stopp. Efter den storslagna förlovningsmiddagen orkade vi inte gå vidare, men vi var mer än nöjda med kvällen min fästman och jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s